Въпросът с главно В ? Що е то МDF и ПДЧ ? Кое , къде и как да изберем ?



Един от най – често задаваните  въпроси сред клиентите в мебелният бранш е :
- Каква е разликата между MDF(Плочи от дървесни влакна (фибри) със средна плътност ) и ПДЧ ( Плочи от  пресовани дървестни частици )
ПДЧ са плочи от дървесни частици, произведени по технология на горещо пресоване и слепване със синтетични смоли. Този сравнително нов дървесен материал е патентован през 1936 година, а първият завод за производство на еднослойни и трислойни дървесни плочи започва работа през 1941 година в Бремен, Германия. С времето се налага производството на трислойни плочи, при които средният пласт е от по-груби частици, а двата крайни от по-фини и плътно пресовани стърготини. Първоначално за спойка се използват формалдехидни смоли. Оказва се, обаче, че повърхностният слой излъчва формалдехид в количества, опасни за здравето. Днес вече този проблем е отстранен с производството на плочи от клас Е1, които са с изключително ниско съдържание на формалдехид и  напълно безопасни. Характеристиките на ПДЧ-то зависят основно от плътността на материала и дебелината на плочата. Предлагат се плоскости с много малка  (350-450 кг/м³), малка (450-650 кг/м³), средна (650-750 кг/м³) и висока (700-800 кг/м³) плътност. Дебелините са най-различни като най-подходящи за мебелите по поръчка са ПДЧ-плоскости 18 и 25 мм.
Предимства на ПДЧ-плоскостите:
•  Влагоустойчивост;
•  Износоустойчивост;
•  Лесни за обработка;
•  Изключително голямо разнообразие от цветове и декори;
• Ниска цена. ПДЧ плоскостите са най-популярният материал за мебели от икономичен ценови клас.
Недостатъци:
ПДЧ-плоскостите не се препоръчват за помещения с висока влажност.

фиг.1 Неламинирана плоскост от дървестни частици (ПДЧ)


МДФ (MDF-medium-density fiberboard) е дървесно –влакнеста плоскост със средна плътност.
MDF – плочите се произвеждат от мека дървесина. Еднородните трупи се подбират внимателно, отделя им се кората,  нарязват се и се подлагат на обработка с пара под високо налягане. Накрая на процеса падат в турбини с въртящи се дискове и се смилат почти до каша. Разликата  при ПДЧ и МДФ-плоскостите  е се едно да сравните кренвирш(МДФ) със кълзана наденица (ПДЧ).Дървесните частици се превръщат във дървесни влакна и  се слепват с лигнин и парафин, което прави МДФ-плоскостите напълно екологичен материал.
Предимства:
•  Напълно екологичен материал;
•  Висока степен на плътност;
•  Отлична геометрия на плоскостите, която остава непроменена дълго време;
• Лесен за обработка, пилене, рязане, фрезоване, огъване. Повърхността на МДФ – плоскостите е гладка, плътна и еднородна.
• Висока степен на влагоустойчивост. Може да се монтира в помещения с влажност до 80% за разлика от масива, който не се препоръчва за помещения с над 60% влажност.

фиг.2 Плоскост от МДФ ( Плоскост от дървестни влакна със средна плъност 


При избора на материал добре е да се знае, че ПДЧ-то не е компромис.
С подходящ подбор на цветове, кантове и механизми с него могат да се изработят модерни, стилни и практични мебели на много добра цена.


Примери за материали и форми от МДФ : 
фиг.3 МДФ Профил 

фиг.4 Секционен Кухненски Шкаф с МДФ врати , обърнете внимание на постигнатите форми и релефи на самите вратички .


фиг.5 Бар-остров постигнал формата си благодарение на гъвкавите качества на МДФ плоскостите.


Методи за ламиниране и фурнироване на МДФ плоскости.






Коментари

Популярни публикации